Какво представлява синузитът и как можем да облекчим болката без лекарства?


 


За хората, които страдат от синузит, застудяването на времето се превръща в истински кошмар. Добрата новина е, че с няколко трика можем сериозно да облекчим мъката.


Синузитът е възпаление на околоносните кухини (синуси). Причинява се най-често от вируси и бактерии, но може да бъде предизвикан от алергии или травми.


За появяване на възпалението причина може да бъде хремата. Синузитът се развива и при грипни заболявания. Причинителите са най-различни болестотворни микроорганизми. Ако хремата не премине за срок от една седмица, трябва да се мисли за възпалителен процес в синусите.


Симптоми на синузит


Най-честото оплакване е главоболието. При острите форми има и повишена температура, липса на апетит, отпадналост. Болката може да бъде съсредоточена в челото и около веждите или в тилната област. В крайна сметка носът ни се запушва и болката в челото и главата е неописуема. Има наистина неприятни последици от синузита. Повече от 32 милиона души страдат от него.


Много хора смятат, че конвенционалните лекарства само временно облекчават симптомите, а и никой няма да се зарадва на възможността да се оперира заради един синузит. Пък и често след операцията симптомите се появяват отново. Така че все повече и повече хора се обръщат към алтернативни терапии. Най-добре е да се изработи програма, която съчетава традиционната медицина с алтернативно лечение. Лечението трябва да започне още с първите симптоми. Хроничният синузит изисква много от пациентите. Трябва да са готови да опитат различни неща и да бъдат много търпеливи.


Ето какво си струва да опитате:


Парна терапия


Първата и най-важна стъпка е да се отворят дихателните пътища и парата е идеална за това. Сложете кърпа на главата си и лицето си над съд с вряща вода. Не стойте твърде близко. Може да се наложи да стоите така половин час. Но не се отказвайте- струва си. Това наистина работи. За още по-добро действие можете да добавите във водата няколко капки етерично масло като това от евкалипт, лавандула, мащерка. Някои лекари смятат, че тези билки притежават антимикробни свойства, които могат да се борят с бактериите в носните кухини. Горещият душ и вдишването на парите след него също е добър вариант.


Добре е да се правят инхалации с лайка - те успокояват лигавицата. Инхалации могат да се правят и със сода бикарбонат или смрадлика. Според специалистите и гаргарата също помага.


Почистете носните кухини


Използвайте физиологичен разтвор. Разтворете малко нейодирана сол в топла вода. Използвайте го като капки за нос и издухвайте носа веднага след използването им. Правете това по няколко пъти на ден, ако симптомите са много тежки.


Акупресура


Потърсете помощ от лекар. Той ще ви покаже трикове за акупресура, които можете да прилагате сами у дома. Основно акупресурата означава използване на палеца и средния пръст за оказване на натиск върху точки от различни места по лицето.


Приложете натискане на точката между веждите точно над носа, както и скулите, докато не усетите лека болка. Това може да увеличи обръщението в носните кухини и премахне възпалението.


Енергични упражнения


Дори и енергичното физическо натоварване може да намали болката и запушването на кухините.


Билкови рецепти


Отвари и хапчета от китайската медицина могат също да помогнат. Проверете какви са възможностите за билкови отвари, които са подходящи за вас. Обикновено отварите са невероятно горчиви, но си заслужава няколко секунди неприятен вкус за сериозно облекчение.


Лечението с морска сол също е много популярно. Поставете я в торбичка или кърпа от плат и я загрейте. Поставете я на челото и я дръжте докато не изстине.


Ако решите да използвате и капки за нос, не бива да прекалявате с тях, защото можете дори да се пристрастите. Използвайте ги 2-3 дни и направете пауза от 9-10 дни.


Някои предпазни мерки, с които е добре да се съобразяваме:


Не трябва да ходим навън в студено време без шапка, както и с мокра коса. Шапката трябва да покрива цялото чело. Това е от особено значение за хората, които имат хроничен синузит. Трябва да се пазим и от течение.